AUGUST ŠENOA / Zlatarovo zlato

5,31
(40,01 KN)

Zlatarovo zlato, prvi je roman Augusta Šenoe (1838.-1881.) napisan 1871. godine. To je ujedno i prvi hrvatski istorijski roman, koji govori o zagrebačkoj istoriji XVI. veka (nakon Gupčeve Seljačke bune). Roman je prvo objavljen u nastavcima u časopisu Vienac od broja 31. (5. avgusta 1871.) do broja 52. (30. decembra 1871.) unutar III godišta.

Baziran na istorijskim činjenicama, predstavlja sliku života u Hrvatskoj, posebno u Zagrebu. U njemu je Šenoa dao čitavu galeriju osoba – plemiće, sveštenstvo i građanstvo. Okosnicu romana čine večiti sukobi plemstva, koje propada, i građanstva koje polako prodire i preuzima ključne pozicije.

Glavni likovi su Dora Krupićeva i Pavao Gregorijanec.

Zlatarovo zlato napisao je August Šenoa, vjerojatno najutjecajnija ličnost hrvatske književnosti devetnaestoga stoljeća. Roman je napisan 1871. godine te je iste godine objavljen u nastavcima u časopisu Vienac. Često se kaže kako je ovaj roman zapravo prvi hrvatski povijesni roman, a prema Šenoi je i cijelo jedno razdoblje u hrvatskoj književnosti dobilo naziv. Riječ je o Šenoinom dobu ili protorealizmu koje počinje otprilike ukidanjem Bachova apsolutizma 1860. i traje sve do Šenoine smrti 1881.

Nema na zalihi