Dr SAŠA BOŽOVIĆ / Tebi, moja Dolores

80,00 kn

Težina 940 g
Format 15 × 23 cm
Autor
Izdavač
Mjesto izdanja Beograd
Godina 1981
Broj stranica 375
Uvez Tvrdi s omotom
Stanje knjige Dobro, očuvano

Godine 1980. najčitanija knjiga u SFRJ bila je “Tebi, moja Dolores” dr Saše Božović. To potresno svjedočanstvo o tragediji jedne majke, u kome se ogleda stradanje čitavog naroda u Drugom svjetskom ratu, u sedam jugoslovenskih izdanja štampano je u tiražu od 70.000 primjeraka. Mlađoj publici ovo autobiografsko delo kao i ime autora, poznate ljekarke i humaniste, ne znači mnogo. Iako najviše govori o ratnom vremenu (1941-1945) iz perspektive sudionika partizanskog pokreta (što odavno nije “in”), knjiga nadrasta ideološku isključivost dajući uvjerljivu, potresnu priču o ljudskoj patnji, bolu i nesreći. “Tebi, moja Dolores” od pre nekoliko dana ponovo je u knjižarama zahvaljujući kući “Admiralbuks”, koja je na ovaj način obilježila stogodišnjicu rođenja autorice.

Rođena u uglednoj, bogatoj svećeničko-oficirskoj porodici Magazinović, Saša Božović je završila medicinu 1937. Odrasla je, kako kaže u knjizi, “u sredini za koju je komunizam bio bauk”, a stjecajem okolnosti život je odveo baš na tu stranu. Odmah poslije bombardiranja Beograda sa suprugom ljekarom Borislavom Božovićem, u drugom stanju, otišla je u njegovu rodnu Podgoricu. A čim se on priključio partizanima, Talijani su je uhapsili i poslali u logor u Kavaji u Albaniji.

Kasnije je prebačena u Tiranu, gdje je 9. novembra dobila kćerku kojoj je dala ime Dolores, po čuvenoj španjolskoj revolucionarki. Krajem godine sa kćerkom je razmijenjena za talijanske oficire koje su zarobili partizani. Zatim su uslijedili mjeseci bdjenja nad ranjenicima, lavovske bitke da se spasu životi u gotovo nemogućim uvjetima. Iz nedjelje u nedjelju ranjenih i bolesnih bilo je sve više, a neprijatelj stalno za vratom. Sudbine tih ljudi, često dramatične i tragične, autorica je vjerno opisala baveći se, dakle, više njima nego sobom, bilježeći onaj svakodnevni, goli život u ratu i pokušaj da se preživi.

Tijekom marša u četvrtoj ofenzivi poznatoj kao Bitka na Neretvi, dok je vidala teške rane jednom borcu, njena Dolores se izmigoljila iz jedne stare bunde, teško razboljela i umrla. Majčin bol, očajanje i osjećaj praznine smjenjivali su se, ali je prevladala čudesna vitalnost saznanjem da se mora ići dalje i da ima ljudi kojima se mora pomoći. Za načelnika saniteta Druge proleterske postavljena je tijekom nove ofenzive, a zatim je poslije rata nastavila istim putem ljekara humaniste. Bila je jedna od čelnika Crvenog krsta, zamjenik načelnika VMA, specijalista pulmologije, načelnik Antituberkuloznog instituta.

 

Nema na zalihi

Kategorije: , ,

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Dr SAŠA BOŽOVIĆ / Tebi, moja Dolores”