LJUBIM I NIŠTA VIŠE / Daniela Bobinski

poezija
meki uvez
A5 format
116 stranica
ISBN: 978-953-48768-8-6

 

Recezija „Ljubim i ništa više

Zahvalna sam na privilegiji prvog čitanja zbirke poezije Ljubim i ništa više, uvažene autorice Daniele Bobinski. Nepretenciozno, bez ikakve nadmenosti, krajnje dopadljivo, brižnim izborom jednostavnog rječnika, pjesnikinja se iskreno i gotovo nježno obraća potencijalnom čitatelju.

Duboko religiozna, Bobinski nikome ne nameće vjeru. Svjedoči svoja intimna previranja, promišljanja u slobodi koju joj daje Bog i hrabro ih podastire svima nama. Zašto kazah hrabro? Zato što je potrebna iznimna hrabrost svoje najintimnije borbe, krize, bojazni, misli i osjećaje, mastilom utisnuti u bjelinu papira i ostaviti ih nepoznatim čitateljima u nasljeđe.

Pjesnikinja Daniela Bobinski pišući o sebi, o svojim duboko proživljenim emocijama, piše zapravo o svakome od nas, u ime mnogih od nas koji se to ne usude. Promišljajući o životnim istinama, govori o duhovnosti, moralnosti i suptilno skreće pažnju na moralni glib kojim suvereno gazi suvremeno društvo. Bobinski ne teoretizira, ne kalkulira i ne koketira s onime što bi i na koji način bi bilo dobro reći, piše nam s pozicije iskustvenog, proživljenog. Tako u, gotovo ispovjednoj, pjesmi Molitva za ubojicu osvještava i potiče čitatelja na razmatranje mogućnosti oprosta bez obzira na nedjela počinjena naspram naših bližnjih, a time i nas samih jer „…oprosti im Oče, ne znaju što čine…“.

Ove Isusove riječi ugrađene u pjesmu, na poseban način odzvanjaju našom nutrinom i više su nego potrebne u ovim, vjerujem najtežim vremenima, kad je teško ostati hrabar, pošten čovjek bez osude na jeziku namijenjene čovjeku pojedincu. Bobinski kaže da isto nije nemoguće i ja joj vjerujem.

Kao što plodna hrvatska književnica, erudita, Božica Jelušić u pjesmi Pod kapom Kaptola u jednom stihu kaže: „…Sveto je sve što nas nadilazi…“, tako i pjesnikinja Bobinski u ovoj

zbirci govori o uzvišenoj, svetoj ljubavi prema Stvoritelju, čovjeku (napose onome u potrebi!), prirodi, domovini, o ljubavi koja nadilazi sve ono raspadljivo, materijalno.

U pjesmi Tvrđava uočavam stih: „…ljubim i ništa više…“ (naslovljena je tako i zbirka, ne bez razloga), ljubav je tema gotovo svih pjesama sabranih u zbirci, ljubav je centralni motiv u svakoj zastupljenoj pjesmi. U istoj pjesmi autorica također, biblijskim rječnikom ohrabruje čitatelja na sabrano prihvaćanje nedokučivog i svega onog na što kao jedinka nemamo utjecaj: „…pripravi obraz na pljusku i koljena na rane, prihvati da će ti dlanovi često biti probodeni…“. Pjesmom Oblaci, produhovljeno nas kroz dijalog oca i kćeri motivira da svakako vrijedi sanjati, vjerovati svojim snovima i živjeti ih jer tek tada možemo reći da zaista živimo i zaista volimo. Oblaci u autoričinim pjesmama (Oblaci, Ringišpil, Dječak) podsjećaju me na nevidljiv dio čovjekova bića, na dušu besmrtnu koja nam je udahnuta darom života. Biserka i Dječak pjesme su opraštanja s dragim bićima po odlasku u stanje koje nazvasmo vječnost (bez patetike su, emotivne), do ponovnog susreta. Pjesnikinja točno zna kada i gdje će se susret zbiti: „…kad bude vrijeme…“, „…tamo visoko, tamo daleko, na bijeloj oblačnoj cesti…“.

Bobinski poentira ponavljanjem pojedinih stihova i upotrebom kontrasta. Istim načinom pjesme inače pisane slobodnim stihom dobivaju na ritmici. Pjesme su duhovno-religiozne, misaono-refleksivne i intimne.

Završno, svakom čitatelju ostavljam prostor da sam iščita i iz svoje trenutne perspektive osjeti i shvati poruke predmetne poezije jer rukopis Daniele Bobinski govori sam za sebe, dovoljno je slijediti osnovnu misao autorice: „…ljubim i ništa više…“.

Cijenjenoj izdavačkoj kući Diligo-liber pak preporučam da tiska ovo djelo, istovremeno čestitajući autorici i nakladniku.

 

Ružica Kišur-Črlenec

pjesnikinja

 

Opis

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “LJUBIM I NIŠTA VIŠE / Daniela Bobinski”