TIBOR DERY / Gospodin g.a. u gradu x

5,32

Format: 21×14 cm
Broj stranica: 486
Uvez: meki
Godina izdanja: 1967

Tibor Déry (18. listopada 1894. u Budimpešti – 18. kolovoza 1977. u Budimpešti) bio je mađarski književnik i pjesnik. Pisao je i pod imenima Tibor Dániel i Pál Verdes. György Lukács pohvalio je Deryja kao “najvećeg slikara ljudskih bića našeg vremena”.

Tibor Dery znatan dio svog života provodi po zatvorima i u emigraciji. U progonstvu, u koje odlazi poslije komune 1919, živi neko vrijeme i u Dalmaciji. Prvim novelama i ekspresionističkim stihovima javlja se poslije Prvog svjetskog rata, a svoje prvo značajno djelo Nedovršena rečenica, snažnu sliku komunističkog pokreta i građanskih intelektualnih krugova između dva svjetska rata, objavljuje tridesetih godina.
Po povratku u domovinu, poslije oslobođenja; stvara punim poletom. Pripovijetka Podzemne igre je veličanstveni dokumenta o opsadi Budimpešte, odnosno o iskrenom otkrivanju karaktera pod izvanrednim prilikama.

Uskoro se pojavljuje i njegov drugi veliki roman Odgovor u kojem, kroz sudbinu slavnog naučnika, slika Mađarsku između dva svjetska rata.
Dery se sve manje slaže sa Rakošijevim režimom i početkom pedesetih godina gotovo ne piše, no zato u pokretu, nastalom u krugu Petöfi (Petefi), koji igra znatnu ulogu u kritici Rakošijeve birokratske diktature. U tom periodu piše svoje malo remek-delo Niki, u kome prikazuje nečovječan, pseudorevolucionaran, na strahu i sili zasnovan režim koji je neminovno morao dovesti do događaja 1956. godine. Uz Nedovršenu rečenicu ovaj mali roman je Derijev najveći međunarodni uspjeh.

Nema na zalihi

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “TIBOR DERY / Gospodin g.a. u gradu x”