Objavljeno

PROCES CIJELE OBRADE TISKANJA KNJIGE

Neki od vas nisu upoznati s cijelim procesom izrade i procedurom, pa smo odlučili objasniti u ovih nekoliko riječi kakao bi vam olakšali cijeli pristup.
Svakodnevno prije same suradnje postavljate pitanja: “Koliko vremena je potrebno” ili „Što trebam učiniti, kako vam poslati svoj materijal“ i slična druga pitanja. Ovdje ćemo vas vodit korak po korak:

1. Prije svega, nakon što ste nas kontaktirali i izrazili želju za suradnjom, važno je da nam u mail dostavite najbitnije informacije: koliko komada naklade želite, (vodite računa o tome da ne tiskamo ispod 50 ni više od 1000) koji uvez, ima li vaša knjiga slike, (jako važan podatak), jesu li c/b ili u boji, te koji format knjige želite. Većina knjiga je format A5, ili 21cm*15cm. Važno je također uz te podatke dostaviti i materijal u Wordu, fotografiju i biografiju vas kao autora. Bez materijala ne možemo ništa. Nakon tih podataka povratno će na vaš mail stići ponuda. Ako se s njom slažete, i pristanete, idemo u obradu. Tu vodite računa o datumu uplate koja piše na ponudi,jer na žalost, dok nisu uplaćena sredstva avansno, nećemo započeti s obradom. Tu se možete s nama dogovoriti o plaćanju na rate, kako god vam odgovara. Ali knjigu ćete zaprimiti tek kad sva sredstva budu uplaćena. Svaka nas suradnja posebno veseli, a vaša će knjiga zauzeti mjesto na našoj web stranici. Tako će svakako već biti vidljiva svim potencijalnim čitateljima, i kupcima. 

2. Nakon toga stići će Ugovor na vaš mail koji je potrebno isprintati, potpisati i vratiti na našu adresu. Ugovor potpisujemo tek nakon vašeg potpisa i jedan primjerak vraćamo vama. Ugovor je važan zbog prodaje knjiga na našoj web stranici i MENART knjižari. Kao i drugih članaka opisanih u Ugovoru. 

3. Urednica će u međuvremenu početi s radom. Ispravljat će vaš tekst, pročitati ga nekoliko puta, a ponekad to potraje. Ako je roman u pitanju koji ima jako puno ispravaka, te zahtjeva posebnu posvećenost, potrajat će nekoliko dana. Ako je poezija u pitanju to će biti brzo. Cijeli proces traje obično od 7 – 30 dana, a nekada i duže. Ovisi o količini teksta i ispravcima, stoga budite strpljivi ako želite kvalitetnu lekturu.

4. Nakon što se tekst pregledao, stvara se naslovnica. Naslovnicu obrađuje grafički dizajner. Ona može biti po vašoj želji ili po našoj. Radi se nekoliko predložaka od kojih birate jedan. Nakon toga naslovnica se završava. Na poleđinu korica stavlja se naš logo, qr code, barcode s ISBN-om. To su najvažnije oznake koje moraju biti na poleđini na dnu korica. Ako želite da se na poleđinu stavi vaša biografija, citat iz zbirke ili slično, napomenite prije nego se naslovnica završi. Kad je već u tisku – prekasno je. Na prednju stranicu obavezno ide ime autora i naslov.

5. Knjiga je u međuvremenu dobila svoj ISBN broj koju joj dodjeljuje izdavač, u ovom slučaju mi. Kada je to sve odrađeno, šalje se na pregled autoru u Word formatu (često i u PDF-u) zbog preglednosti. Neka vas nekad ne brine ako naslov ili posljednja rečenica nisu na istoj strani, na žalost dogodi se da program sam pobrka redoslijed, ovisi kakve programe tko koristi. Nekada davno slalo se isprintano, premda se to i danas radi u nekim izdavačkim kućama, ali samo ako tekst ima puno znakova (i stranica). No, mi to ne prakticiramo upravo zog toga što nema toliko teksta, i zbog uštede papira. (šume su naša pluća, ne treba ih dodatno rušiti).

6. Kada zaprimite materijal koji smo poslali, dužni ste ga pregledati. Ako se potkrala neka greška, PostScript, neka riječ, ili slično, upišete koja je to riječ, na kojoj se stranici nalazi, (to sve napišite u novi Word ili jednostavno kao poruku u mailu) i tako sve ono što uočite i želite izmijeniti. (to se ubraja pod male izmjene, već postojećeg teksta, one veće izmjene dodatno se naplaćuju.) Slat će se materijal toliko puta dok vi sami ne budete zadovoljni i dok se ne isprave sve greške. To će vam možda ići na živce, potrajat će, stoga preporučujemo da uzmete već u prvom materijalu zatražite baš sve što želite mijenjati. Uštedjet ćete i svoje, i naše vrijeme. Nekada se to oduži, pa se cijeli proces pomakne i to zna potrajati mjesecima. A mi samo želimo da vi budete zadovoljni, i da knjiga nema ni jedne greške. Jer ona je i vaše i naše ogledalo. 

7. Nakon što su se izmjene ispravile, nikakve izmjene više nisu moguće. Stoga jako dobro pazite na materijal koji se poslao. Na žalost, mnogi zatraže naknadne izmjene, a mi tada sve dodatne izmjene moramo posebno naplatiti jer to više nije ista knjiga. Izmijeniti jednu riječ, slovo, zarez, točku ili promijeniti cijelu rečenicu, dodati rečenicu ili odlomak – nije isto. Dodatan posao za vas i za nas, a nepotreban. Stoga više ne tražimo CIP prije nego što ste pregledali probni. Stoga, ako u probnom primjerku ne nađete CIP, to je upravo zbog toga.

8. Probni je obavezan. Zašto? Zato što je on ogledni primjerak vaše knjige i upravo tako će izgledati. Kada zaprimite probni, dužni ste ga pregledati, i ako ste uočili neku sitnu grešku, neko slovo, PostScript ili slično, ispravlja se i ponovno šalje vama na pregled. Tu svakako obratite pozornost na ono što smo spomenuli, sitna greška je sitna, sve druge su nove izmjene. Tek kada povratno dobijemo mail u kojem piše „može u tisak“, šaljemo tiskari ovaj novi prijelom i novi materijal. Tiskara u svom programu ima onu staru pripremu, ali njima je lakše obrisati staru i ubaciti novu, nego Nacionalnoj poništavati CIP. Svu pripremu šaljemo putem maila.

9. Vaša knjiga konačno ide u tisak. Tisak traje obično do 30 dana, nekad više, nekad manje, ali budimo realni – kod nekih izdavača čeka se i po nekoliko mjeseci. Nravno, prije samog tiska zatražen je CIP od NSK upravo u ovom obliku u kakvom će biti i tiskana knjiga. To je jedini primjerak kojeg Nacionalna prihvaća, jer svala izmjena njima i nama dodatni je posao. Svakako budite strpljivi s tiskanjem, jer ovisi i u kojem ste mjesecu zatražili tisak. Ako je vrijeme godišnjih odmora, odužit će se. Ali svakako čim budu gotove, vi ćete prvi znati. 

10. Kada tiskara javi da su knjige gotove, preuzimamo ih i šaljemo na vašu adresu. Dostavu plaćate sami. Ona nije uračunata u cijenu jer o njoj ovisi i težina, tj gramaža paketa i mjesto stanovanja.

 11. Knjige su stigle na vašu adresu, i što sad? Sad je vrijeme za dogovor oko promocije. Promociju održavamo prema mjestu stanovanja. Ako je to Zg, preferiramo knjižnice, ako je izvan Zg, dogovaramo se s lokalnom knjižnicom, no ako je vaša želja da se promocija održi na nekom drugom mjestu, naplatit ćemo vam putne troškove. Oni do sada nisu bili u ponudi, ali vjerujte mi, o svom trošku ne možemo putovati. Također ne možemo putovati ni na “račun” IK, jer svi se troškovi pravdaju. Nakon toga, vaše knjige idu na nšu web stranicu u prodaju, u knjižaru Menart, i ostalim suradnicima na distribuciju, ako ste to potpisali u ugovoru. Ako niste, naći ćete ju samo na našem webu pod Izdanja Diligo liber.

Jako je važna međusobna komunikacija dok traje kompletna izrada. Također, sve vaše želje za nas nisu neostvarive, pa ako ste fer, i mi ćemo biti. Svakako poštujemo vaše želje, no ako ćete zahtijevati, ustvari komplicirati s npr, da slika bude malo ulijevo, pa ipak malo udesno, ili je ipak bolje ulijevo, ili…. ili…. predomišljate se, samim time produžit ćete rok izrade. Ako ipak ne bi ovu sliku nego onu, ili… ili… također utječe na rok izrade. No svaka ta promjena i slična, npr promijenili bi nekoliko pjesama, pomaknuli red, dodali slike ili još nekoliko pjesama, dodatno se naplaćuje jer to više nije ista knjiga i dužni smo naplatiti svaku promjenu. A tako gubite i vaše i naše vrijeme.
U svakom slučaju, najvažnija je komunikacija vas i urednice prilikom cijele obrade. Jer ona je ta koja odlučuje o svemu, a u najgorem slučaju – suradnja se može prekinuti bilo kada. Razlozi naravno, moraju biti žestoki, jer svaki raskinuti Ugovor mora imati dobre razloge za to, ali kako smo i to prošli, najvažnije je da u svemu ovome ostanete čovjek. Sve dok traje normalna ljudska i zdrava komunikacija, sve je moguće. Ono što je važno napomenuti, knjiga bez ISBN-a ne priznaje se u NSK. Što znači da ne može biti na policama knjižnica i knjižara. Također, digitalne knjige teško će naći put do knjižara i knjižnica. Također, samoizdavaštvo je danas jako često i poticajno, ali opet će lakše naći put preko izdavača. I naravno, za sva dodatna pitanja, nedoumice i slično, obratite nam se na mail. Mi ćemo dati sve od sebe da svaki autor bude zadovoljan i preporuči nas dalje. A to je itekako važno za opstanak, zar ne?