Objavljeno

UGOVOR – DA ILI NE?

DILIGO LIBER

ugovor da ili ne

Mnogi se, još u startu dok nas kontaktiraju i zatraže ponude za usluge, ispituju potpisati Ugovor ili ne?
Pišemo ovaj članak kako bi svima razjasnili nekoliko nedoumica koje mnoge od vas muče.
Mi, kao Izdavačka kuća, počeli smo potpuno drugačije od drugih dobrostojećih i velikih izdavačkih kuća. Mnogi od njih rade na potpuno drugačiji princip nego mi, te smo iz tog razloga već u startu drugačiji, a to je ono čemu smo težili – biti drugačiji. Nećemo se nadmetati niti uzdizati sebe iznad njih, jer svatko od nas ima svoj princip rada i poslovanje. Ali svakako težimo biti u nečemu slični – u prihvaćanju. Tako i mi stvaramo svoje poslovanje.
Već treću godinu za redom poslujemo s autorima, usudim se reći, neafirmiranim i “neprozvanim” za koje javnost nije čula. A s vremenom do sada, mnogi od njih su već izdali po nekoliko knjiga, dobili sponzorstvo od svog grada, gostovali u medijima, tako da ne možemo reći da se za njih, a ni za nas nije čulo. Ono što smo od početka željeli, tome i težimo – afirmirati neafirmirane, i poeziju staviti na pijedestal, tamo kamo i pripada.
Stekli smo puno iskustva kroz posao, jer smo samim time i mi sami naučili, te smo odlučili svakako na izbor autoru – ne silimo nikoga da ga potpiše.
U ovom ću se postu truditi izjasniti argumente, zašto da, i zašto ne potpisati Ugovor, a vi ćete odlučiti sami. 
Do sada, većina autora koja nije potpisala Ugovor s nama kao Izdavačkom kućom, na neki nam je način pokušala naštetiti ugledu. Svakako napominjem da je to kažnjivo djelo, 149. stavka 2. KZ-a/11 pa bi preporučili svakome tko nije upućen, neka prouči zakone. Ovo nema veze jeste li potpisali Ugovor ili ne, rušenje ugleda ili časti je kažnjivo djelo i s dokazima je itekako valjano na sudu. Ali o tome ćemo neki drugi puta, vraćamo se na temu. 

Ugovor je važan dokument između dvije strane, koje ga potpisuju bez prisile. Da bi pravni posao bio valjan potrebno je da su subjekti koji ga sklapaju pravno i poslovno sposobni, da sadrži valjano i suglasno očitovanje volje.

Stvarno se trudimo ispuniti sve moguće želje svakog autora, tako i poštivati želje i ukoliko Ugovor ne žele potpisati, utoliko potpisuju Suglasnost.
Svaka firma, tvrtka, kako god, ima svoj način poslovanja. Gdje god se okrenete u bilo kojem sektoru poslovanja, potrebno je potpisati Ugovor u kojem je potanko objašnjeno i opisano sve što se dvije strane dogovore. Mi uvijek izlazimo u susret svakom autoru, te se s nama zaista može dogovoriti oko bilo čega. Po tom smo pitanju fleksibilni i uvijek otvoreni prema svim dogovorima, uvjetima, kako bi obje strane bile zadovoljne. Ne uzimamo Autorska prava i ne isplaćujemo visoke honorare, jer tek smo na početku stvaranja, i svi autori koji su s nama počeli, neće biti zaboravljeni ni kad se popnemo na višu stepenicu.
Svaku naručenu uslugu koju nudimo, plaćate sami. I sve ono što ste platili, bit će isporučeno. Ugovorom štitimo vaša prava, a i naša. Obvezujemo se na vrijeme završiti knjigu, promovirati autora, napraviti marketing i podržati ga u radu. Ako Ugovora nema, ništa to ne možemo, a ponajviše, ne možemo vašu knjigu napraviti u roku. Jer u međuvremenu neki drugi autori koji potpišu Ugovor, imaju veća prava od vas. A dođe li do ikakvih problema, bez Ugovora ne možete učiniti ništa. Prvo će vas i inspekcija pitati: Imate li Ugovor?
Naravno, kao što je već napomenuto, iskustvo nas je naučilo kako prići svakom autoru, kako komunicirati, što očekivati, kako se postaviti i naravno, dali smo i sebi izbor s kime ćemo potpisivati Ugovor, a s kime ne. Zvuči možda neetično, ali i mi imamo pravo izbora, zar ne?
Ugovor je važan dokument između dvije strane, koje ga potpisuju bez prisile. Da bi pravni posao bio valjan potrebno je da su subjekti koji ga sklapaju pravno i poslovno sposobni, da sadrži valjano i suglasno očitovanje volje. Također, bez Ugovora nismo dužni održati promociju vašeg djela (u ovom slučaju knjige), a vaša knjiga ostat će u našoj datoteci i imamo pravo na nju sve dok postoji interes za istu. Ugovor nas obvezuje na poštivanje Autora i njegovog djela, svakako na obostrano zadovoljstvo.
Ono što je još važno napomenuti, svaki autor ima puno želja. Te želje je jako važno napomenuti prije nego krenemo u obradu jer ovisi o cijeni, vremenu, i ostalim subjektima. Ako autor “zavlači” i nije dostavio sav potreban materijal na vrijeme u Wordu na mail, predomišlja se, nadodaje, izbacuje, i nije siguran u ono što želi, to svakako mijenja prije svega cijenu, a zatim vrijeme koje je utrošeno. Svakom autoru dostavljamo (o svom trošku) po jedan besplatni probni primjerak. Ali samo jedan. Ako u tom primjerku nema greške, takav ide u tisak. Ako se ipak potkrala neka greška koju autor nije primijetio na prije dostavljenom Wordu na mail, a nije nas upozorio na nju, autor tada sve greške dostavlja u pisanom obliku na mail koje mi ponovno ispravljamo. Tada više nije ni probni isti. Taj drugi koji ćemo raditi, ili treći, i svaki sljedeći probni primjerak koji će biti tiskan iz bilo kojih razloga, plaćate sami. Još ako ste se predomislili, pa ipak želite neke promjene, sve to utječe na vrijeme i rok obrade. Tada možete čekati i do godinu dana. Pogotovo ako nemate Ugovor.
Ugovor obvezuje i vas i nas na rok, na poštivanje prava obje strane, i na ono najvrjednije – povezuje nas. Bez Ugovora, na žalost ne možemo ništa, ni vi ni mi. A ipak imate pravo izbora – da ili ne Ugovor? U svakom slučaju, birate sami. A mi ćemo poštivati svaku vašu odluku. 

ugovor da ili ne