kako ostvariti suradnju s DILIGO LIBER

Kako započeti suradnju s DILIGO-LIBER-om?

Diligo liber je Izdavačka kuća, jedina u Hrvatskoj koja daje prednost upravo – poeziji, dok sve druge žanrove stavlja na drugo mjesto. Dva puta mjesečno okupljamo neafirmirane autore, pjesnike, prozaiste i druge autore kako bi se družili i poticali jedni druge na pisanje, uživali u čitanju svojih djela bez straha od „nepismenosti“, uživali u pjesničkim večerima, izmjenjivali iskustva i jednostavno, postali prijatelji.
Diligo liber je osnovala obitelj koja nije nova i neiskusna u svijetu književnosti.
Da bi uopće surađivali s Izdavačkom kućom Diligo liber, ne trebate biti posebno pismeni, iskusni ili nešto treće. Trebate jednostavno voljeti poeziju i lijepu pisanu riječ, jer Diligo liberu je na prvom mjestu kraljica književnosti – POEZIJA.
Ako pišete poeziju, kod njih ste dobro došli, raširenih ruku čekat će vas i vaše radove. Za početak ih trebate samo kontaktirati. I svakako imajte na umu da se s njima možete uistinu dogovarati o svemu, fleksibilni su, i prilagodljivi s cijenama na tržištu. A sve što ste zatražili, bit će isporučeno. Plaća se avansno, direktno na transakcijski račun.

Da bi sve teklo kako treba, Diligo liber sa svojim Autorima potpisuje Ugovor koji je obavezan za sklapanje suradnje. Taj Ugovor vas veže da poštujete sve navedene članke, a njih obvezuje knjigu završiti u roku i čuvati vaša Autorska prava, tako da taj Ugovor nije nešto loše, čega se mnogi autori jako plaše. Zaista nema potrebe za time.
Prije svega, s Autorom se dogovara oko tiskanja knjige: od lekture do željene naslovnice. Ima još detalja koje se dogovara s Izdavačkom kućom; željena naklada, format, izgled naslovnice, font slova i ostalo, što je potrebno navesti kad zatražite njihovu ponudu. Ponuda vrijedi 10 dana, te je u tom roku potrebno izvršiti uplatu kako bi im dali do znanja da ste zainteresirani i prije svega, profesionalni, i da ste ozbiljan autor i da nećete odustati nakon što oni već skoro završe knjigu. U tom slučaju snosite još veće troškove, pripazite na to. Da bi oni poslali vama točnu ponudu za izradu vaše knjige, trebat će još sitnih detalja koji ovise o broju stranica knjige, želite li knjigu u koloru ili crno bijeli tisak, do drugih detalja koje ovise o potrebama samog Autorovog djela. Nakon što ste s Izdavačkom kućom dogovorili detalje i prihvatili ponudu, kreće ozbiljniji dio posla. Šaljete svoj rad (uz prethodno potpisivanje Ugovora) i ležerno prepustite sve timu da odradi svoj posao. Prije samog tiska posao još nije gotov. Svakako ako želite nekog uključiti u izradu svoje knjige, npr ilustratora, svakako ste dužni na vrijeme obavijestiti Diligo liber, jer u protivnom čim potpišete Ugovor a niste ga naveli na vrijeme, kasnije to neće biti moguće.

Nakon što su završili, sav materijal nakon obrade Izdavačka kuća poslat će na vaš mail kako bi pregledali tekst i naslovnicu u nekoliko predložaka. Slobodni ste izraziti svoje želje, jer Diligo liber učinit će sve kako bi njihov Autor bio zadovoljan. Ako predložite neki drugi font ili boju, učinit će to. Imajte na umu sav veći posao (npr promjena slike) ili mijenjanje stranica, ili dodavanje članaka, pjesama i slično, spomenuti prije, jer svaka malo veća izmjena na naslovnici i već skoro gotovom prijelomu, računat će se posebno. Ako ste predložili crtanu sliku (na kojoj grafičar slika rukom i uređuje na grafičkom tabletu) a ipak ste se predomislili, Diligo liber će ponovni rad morati uračunati u cijenu. A kako bi i njima uštedjeli vrijeme, jer svaka naslovnica se radi satima, ipak to učinite prije i sigurno ćete izbjeći kompliciranje. Vjerujte, ništa nije gotovo u pet minuta.

Kada je sve spremno za tisak, radi se prije svega jedan probni primjerak koji se šalje na vašu kućnu adresu. Taj probni primjerak je besplatan za vas, ali nije za Diligo liber. Oni ga šalju o svom trošku i učinit će za vas sve da budete zadovoljni. Primjerak se šalje obavezno kako bi se uklonile sve eventualne greške, PostScript, slova, razmak, slike ako ih imate unutra pa nisu ispale onako kako ste očekivali, promakla je koja riječ ili ste se ipak predomislili pa želite neki drugi font ili bi dodali još koju sliku. To opet mijenja sve. Diligo liber će sve izmjene učiniti na vaš zahtjev, ali imajte na umu da to nije lako. (i ne zaboravite da se svaka promjena naknadno plaća!) Priprema stoji u tisku i tada ju mora mijenjati ne samo Izdavačka kuća u svom programu, nego i tiskara u svom. Pokušajte izbjeći sve naknadne želje. Ako želite mijenjati samo neku riječ ili je nešto pogrešno napisano, to je još mali problem i nije ga teško ispraviti. Ovo sve prije navedeno, je veliki posao i vjerujte mi, puno se vremena izgubi u takvim izmjenama, pa tada nemojte isptivati kada će knjiga biti gotova, jer sjećate se, imali ste hrpu novih izmjena? Ako je pak probni tisak upravo onakav kakav bi trebao biti i dajete svoje odobrenje i viknete glasno DA, vaš rad ide u tisak. Tisak već čeka vaš red, jer sva je priprema spremna za obradu. Zato im je draže da pregledavate pisani tekst u WORDU i sto puta, ako je potrebno, jer čim se složi u PDF on je spreman za tisak. 

Knjige se nakon toga tiskaju, obrađuju, lijepe, bigaju, režu i sva procedura traje od dvadeset do trideset dana, ovisi o gužvi ili nekim drugim okolnostima. Ako ste pogodili knjigu tiskati baš za vrijeme godišnjih odmora, trajat će malo duže. Ako se pak pokvario stroj, jer i to se dogodi, čekat ćete dok se stroj ne popravi (to ne traje duže od dva do tri dana), ali to neće utjecati na kvalitetu niti će se odužiti od predviđenog. (Stoga potpisujte Ugovor, jer u njemu su svi detalji.) 

Nakon što su knjige gotove i otiskane, autoru se javlja da slobodno može preuzeti svoje knjige. Knjige šalju ako ste van Zagreba, ali ne zaboravite da na ponudi piše da dostava nije uračunata u cijenu. Stoga dostavu plaćate sami. Ako ste van granica, javlja se točna cijena dostave ili eventualni dogovor oko preuzimanja. Kod preuzimanja potpisujete Suglasnost da ste ih preuzeli (ili onaj koji ih je preuzeo). Od ukupne naklade Izdavačka kuća oduzima 5 primjeraka vaših knjiga od kojih je dužna 4 dostaviti u NSK, a jedan primjerak ostavlja u svojoj evidenciji. Ako ipak niste zadovoljni knjigama koje ste preuzeli, iz nekih razloga, a niste ih naveli dok ste preuzeli probni primjerak, vjerujte Diligo liber vam neće uvažiti naknadne reklamacije.

Stoga je probni primjerak jako važna stvar koju ste primili na kućnu adresu, jer on je ogled vaše knjige. Zato Diligo liber zahtjeva probni primjerak i ne kreću u izradu sve dok vi ne date svoj pristanak. Stoga jako pazite kad primite probni primjerak. Upravo takve će biti ostale knjige. 
Po novoj proširenoj djelatnosti Izdavačke kuće, Diligo liber može prodavati vaše knjige preko svoje web stranice. To će se sigurno i uskoro promijeniti i proširiti, te ćete sve to moći ostvariti jedino ako ste na početku potpisali Ugovor. Ako ste, pak iz nekih razloga odustali od njega ili je u međuvremenu došlo do prekida suradnje s bilo koje strane iz bilo kojih razloga, dužni ste snositi troškove Izdavačke kuće koje će vam, a imaju to Zakonsko pravo, dostaviti na vaš mail. Jer kako oni rade i svoje zajedničke zbornike, te ako nemate Ugovor, stavit će vas na čekanje, jer ako je u međuvremenu uskočio Autor koji je potpisao Ugovor, može se odužiti mjesecima. Stoga, bez Ugovora nemojte ulaziti u posao. Jer to je važan dokument koji će čuvati vas, vaš rad, a itekako će obvezati Izdavačku kuću da odrade svoj posao na vrijeme.

Stoga, ne ustručavajte kontaktirati ih, jer prije svega, najvažniji im je autor, očuvanje hrvatskog jezika, širenje književnosti te promoviranje neafirmiranih a kvalitetnih autora.