AUGUST ŠENOA / Prosjak Luka

1,00
(7,53 KN)

Godina izdanja: 1969.,

Broj stranica: 159,

Dimenzije: 13×18 cm,

Uvez: meki

Socijalno-psihološka pripovijetka Prosjak Luka zanimljivo je djelo puno moralnih pitanja i dubokih ljudskih emocija. Glavno pitanje koje se provlači cijelim djelom je Što čovjeka čini čovjekom?. Prosjak Luka tijekom svojega života osjećao se svakako, no nikad poput čovjeka.

Vidiš, mene je srce boljelo da su drugi pošteni, a ja da nijesam. Zašto ne bih i ja bio, zar sam ja pas, zar sam zvijer? Zašto da ja nemam svoga krova? “

Odbačen od obitelji i potpuno prepušten sam sebi, doživio je mnogo tragedija već u djetinjstvu. Ovaj pojedinac osjećao se nesposobnim za bilo što osim prosjačenja, te se ovdje treba zamisliti nad sudbinom dječaka kojega je život gazio toliko da je bio uvjeren kako ne postoji ništa na svijetu u čemu bi bio dobar.

Posebno primitivna, neobrazovana i seoska okolina još su pogoršale životni put Luke Nepoznanića, čije prezime je simbol njegova neznatnog podrijetla. Naime, našao ga je gradski stražar napuštenoga na ulici dok je još bio novorođenče. Šenoin izvanredan smisao za pripovijedanje i zapletanje zanimljivih događaja u razgranate fabule, učinio je ovo djelo pripovijetkom nakon koje rijetki pojedinci mogu ostati ravnodušni i nezahvalni za sve što imaju u životu.

Tijekom jedanaest poglavlja ove pripovijetke možemo pratiti Lukin život i sve loše odluke koje donosi, ali na kraju ipak djelomično ispravlja svoje grijehe. Na početku i kraju pripovijetke Šenoa je opisivao tužan i napušten krajolik sela u koji malo dinamike donosi protjecanje rijeke Save, a djelo je zaokruženo rečenicom – “Tiho teče Sava krajem”. Dublji smisao te na prvi pogled obične rečenice saznajemo na kraju pripovijetke kad si Luka oduzme život bacanjem u rijeku Savu.

1 na zalihi