ELIZABETH STROUT / Amy i Isabelle

6,00

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Tatjana Jambrišak
  • 05/2010.
  • 253 str. , meki uvez
  • ISBN 9789533190662
  • stanje: vrlo dobro (rabljena knjiga)

Isabelle je sasvim obična majka, a Amy njezina obična šesnaestogodišnja kći. I Shirley Falls običan je gradić. I gospodin Robertson običan profesor matematike. Ali što se krije unutra?

„Bilo je strašno vruće onoga ljeta kad je iz grada otišao gospodin Robertson.“

Ali za Amy Goodrow i njezinu majku Isabelle vrućina je najmanji problem. (Baš kao i sumporni zadah rijeke, baš kao i usahlo povrće, baš kao i dva NLO-a koja su navodno viđena na užarenom nebu iznad Shirley Fallsa.)

Amy i Isabelle muče kudikamo osobniji jadi. Od trenutka kad je iza zamagljena stakla automobila uhvaćena isprepletena sa svojim profesorom matematike, između šesnaestogodišnjakinje Amy i njezine majke otvorio se ponor kojega nijedna neće biti u stanju prijeći. Prijezir i bijes, nerazumijevanje i nepovjerenje, sve ono što tako dobro poznajemo, ali i nešto mračnije, dublje – jer i majke imaju svoje tajne.

Majstorski opisujući odnose, uvlačeći se ispod površine onoga što nazivamo običnim životom, Elizabeth Strout napisala je snažnu i duboku knjigu u kojoj ništa nije obično, a sve je tako važno i tako dobro poznato – jer je o nama.

***

Elizabeth Strout dobitnica je nagrade Pulitzer za roman “Olive Kitteridge” (2009.). Autorica je i bestselera “Abide with Me” te “Amy i Isabelle”, kojim je osvojila nagradu Art Seidenbaum Los Angeles Timesa za najbolju prvu knjigu i nagradu Heartland Chicago Tribunea. Njezine knjige našle su se i u užem izboru za nagradu PEN/Faulkner te nagradu Orange. Kratke su joj priče objavljene u brojnim časopisima, između ostalog u The New Yorkeru i časopisu O: The Oprah Magazine. Predaje na magistarskom studiju likovnih umjetnosti na Sveučilištu u Charlotteu u Sjevernoj Karolini. Živi u New Yorku.

 

Elizabeth Strout (1956.) rođena je u Portlandu, Maine, a studirala je engleski jezik i pravo. Godine 1998. objavila je svoj prvi roman „Amy i Isabelle“, koji je osvojio nagradu časopisa Los Angeles Times za prvijenac. Slijede romani „Abide With Me“ (2006.) i „Olive Kitteridge“, kojim je osvojila Pulitzerovu nagradu za književnost 2009. godine. Pet godina kasnije objavila je roman „The Burgess Boys” (2013.), koji je postao nacionalni bestseler, roman “My name is Lucy Barton“ (2016.) te nastavak romana „Olive Kitteridge“, naslovljen „Olive, iznova“ (2019.).

 

1 na zalihi

Kategorije: ,