JAMES LEE BURKE / Srušeni limeni krovovi

6,00

  • Autor:  James Less Burke
  • Broj stranica:  328
  • Godina izdanja: 2009
  • Izdavač: Algoritam
  • Uvez: Meki
  • ISBN:  9789532209464
  • stanje-, novo

U bablje ljeto 2005. oluja razornija od bombe koja je nekoć opustošila Hirošimu, prijeti da će južni dio države Louisiane izbrisati s lica zemlje. U takvim se okolnostima okrutne stvarnosti nađe Dave Robicheaux, detektiv iz župe Iberija, kad dobije premještaj u New Orleans. Na samom početku romana Jamesa Leeja Burkea, Srušeni limeni krovovi, uragan Katrina poharao je grad i trgovački predio. Te stambene četvrti ostavio prepune sumnjivih tipova i vrebača svake vrste. Struje u gradu nema, vodovi su potpuno presječeni, a New Orleans sveden je na razinu srednjovjekovnog društva. Nema zakona, reda, nema pomoći za ozlijeđene, utjehe za unesrećene, spasa za nevine žrtve. Poplavljenim ulicama plutaju leševi. Mrtva se tijela zapliću u granje poplavom uništenog drveća.

Usred takve apokaliptične noćne more, Robicheaux će morati pronaći dva serijska silovatelja. Svećenika ovisnog o morfiju i sadističkog psihopata koji bi mogao biti opasniji od svih kriminalaca koji gmižu oskvrnutim gradom. Mučan okoliš koji je za sobom ostavila Katrina pokazat će se idealnim za Burkeove gotovo biblijske vizije dobra i zla – čini se gotovo kao da je čekao katastrofu takvih razmjera da bi rasplamsao najdirljiviju, najsiroviju i najsnažniju prozu koji je ikad napisao. Bijes i bol proviruju između redaka ovog najosobnijeg Burkeova romana. I lako moguće, kako kritičari naveliko nagađaju, njegova najboljeg. Srušeni limeni krovovi nije samo briljantan kriminalistički roman, već najsnažnija fikcionalna kronika katastrofe s čijim će se posljedicama Amerika još dugo boriti.

Kompleksni likovi i portreti ljudi u njihovim najboljim trenucima solidarnosti, ali i najgorem moralnom propadanju, a sve pisano jedinstvenim spisateljskim stilom koji daleko premašuje okvire žanrovske književnosti, neke su od najboljih odlika ovoga surovog i istinski ljudskog romana čiji filmski lik utjelovljuje Tommy Lee Jones.

1 na zalihi

Kategorije: ,