PROZNO OKO / više autora / proze i priče

  • ISBN: 978-953-8333-87-3
  • meki uvez
  • A5 format 21 cm
  • 70 str
  • novo izdanje Diligo liber
  • proze i priče više autora

 

PREDGOVOR UREDNICE

 

 

Svake godine, ove po treći puta, održimo poziv za prozu i priče. Veselimo se velikom odazivu nama već poznatih, kao i onih nepoznatih autora, pjesnika. U ovoj našoj knjizi s pričama, zastupljeno je 18 autora koji su pred čitatelja iznijeli svoje emocije, ovog puta pišući ih u dužoj formi od poezije. A to nije nimalo lako.

Nije lako pisati djelo veće od poezije, jer zahtjeva više pažnje, koncentracije, iziskuje i književnu formu i redoslijed riječi koji moraju odgovarati pravopisu i književnoj formi. U ovoj knjizi nalaze se upravo svi oni koji su te kriterije ispunili i zaslužuju da se njihove priče pročitaju i budu uvrštene na policama knjižnica i knjižara. Očito je da prave vrijednosti u konačnici pokažu klasu, što je pravilo koje se vrlo lako može primijeniti i na području književnog stvaralaštva, konkretnije poezije, u ovom slučaju proze i kratkih priča. A svi ovi autori izvrsni su pjesnici.

U jeku medijskih rasprava (ili konstrukcija?) kako trenutno proživljavamo nastanak novoga proznog trenda, onoga u kojem na svim razinama dominiraju ženske autorice, što se potkrepljuje brojem novoobjavljenih ‘ženskih’ knjiga, ova knjiga proznih djela sadrži i muške autore, premda ih je zastupljeno samo dvoje, indikativan je iz barem nekoliko razloga.

Zastupljeni autori, pjesnici, posve sigurno spadaju u sam vrh prozne produkcije jer svojom slojevitošću, ali prije svega specifičnim upisivanjem poetskog u prozno, zbog čega ih na trenutke čitamo kao jednu veliku i jako dobru pjesmu, daleko nadmašuju trenutnu potentnost domaće nam prozne književnosti, s nekim ključnim tekstovima hrvatske književnosti 21. stoljeća, premda to čine bez velike gnjavaže i ikakve preuzetnosti.

Ova knjiga sva od poetskih fragmenata i od nimalo poetskih ‘stvarnosnih’ koordinata, ulijeva nadu u pretenciozno rečeno, budućnost hrvatske proze, bez ikakvih rodnih ladica i potenciranja novih trendova.

I naravno, uvijek je vrlo ugodno iznenađenje doznati za neko novo ime na domaćoj književnoj sceni iza kojeg se krije spisateljski talent koji bi mogao stati bok uz bok s velikanima domaće i svjetske književnosti. A takvih ima mnogo, i veseli nas kad ga otkrijemo.

Prepuštamo i čitateljima otkrivanje novih, zanimljivih imena kao i njihove priče koje će vas ostaviti bez „teksta“.

 

Kristina Koren Kudelić