AUGUST ŠENOA / Karanfil s pjesnikova groba

15,00 kn

Godina izdanja: 1983,

Broj stranica: 79,

Dimenzije: 12×16,5 cm,

Uvez: meki

Šenoa u kratkoj pripovijetci “Karanfil s pjesnikova groba” opisuje odlazak pripovjedača, za kojeg pretpostavljamo da je on sam, u Kranjsku goru sa svojima prijateljem Albertom. Pripovijetka je prožeta problematizacijom rodoljublja. Autor se prisjeća trenutka u mladosti koji je imao veliki utjecaj na njegov daljnji život.

Pripovjedač odlazi u Kranjsku goru s Albertom kojega muči slomljeno srce. Ondje upoznaju mladu Slovenku Nežu koja mijenja obojicu. Njena ljubav prema pjesniku Prešernu prelazi na autora i Alberta. Neža je također jako ponosna na svoje podrijetlo, tako da u obojici budi osjećaj nacionalnog identiteta.

Pripovijetkom tako upliće i pitanje preuzimanja druge narodnosti, posebno ugledanje na njemačku literaturu i kulturu, dok se vlastita odbacuje i zanemaruje. Uz sve to, u djelu je prisutna određena životnost, snaga i zanesenost osjećajem pripadnosti, nakon što se u glavnim likovima probudi ljubav prema slavenstvu.

U priči se također opisuje mladenačka zaljubljenost, naime obojica glavnih likova su se zaljubila u istu djevojku, Nežu. Natjecanje za njenu naklonost ne narušava njihovo prijateljstvo koje je duboko povezano novim otkrivenjem vjernosti svojoj narodnosti. Odlučili su Neži prepustiti odluku, ali pripovijetka završava tragično, smrću djevojke.

Nema na zalihi

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “AUGUST ŠENOA / Karanfil s pjesnikova groba”