FRIEDRICH J. PAJEKEN / Mitaha-za

2,00
(15,07 KN)

  • Pajeken, Friedrich Joachim
  • Mitaha-za
  • Džepna knjiga, Beograd | Sarajevo | Zagreb (1956.)
  • 198 str. : ilustr. ; 17 cm.
  • stanje vidljivi tragovi korištenja

Friedrich Joachim Pajeken
* 5. ožujka 1855., Bremen – † 8. studenog 1920., Hamburg
njemački književnik
Bio je njemački trgovac i pisac koji je pisao pustolovne knjige za djecu. Pajken je bio sin kapetana i trgovca Eduarda Pajekena. Na trgovačkoj školi stekao je zanimanje trgovca. Godine 1876. poslan je kao trgovac u Ciudad Bolivar na Orinoku gdje je iduće tri godine skupljao iskustvo u prekomorskoj trgovini. Svoj tamošnji boravak iskoristio je za brojna putovanja kroz zemlju. Usput se detaljno bavio s Indijancima koji su živjeli u Boliviji. Kako bi upoznao i Indijance Sjeverne Amerike, otputovao je na dvije godine na “Hollers Ranch” na Broad Riveru u brdima Bighorn Mountains i uspostavio je dobre kontakte s Indijancima koji su tamo živjeli. Od njih je dobio počasno ime “Yellow Eagle” zbog svoje nešto žućkaste boje kože i zato što se pokazao dobrim lovcem.
Nakon svojeg povratka u Bremen vodio je od 1883. do 1889. agenciju i komisionu trgovinu i bio je članom nekoliko udruga. Njegov talent za sviranje violine priskrbio mu je mjesto dirigenta u tamošnjem amaterskom orkestru. Godine 1889. naselio se u Hambrugu i oženio je godinu dana kasnije pjevačicu Agnes Winkelman koja mu je rodila dva sina. U hanzeatskom gradu započela je i njegova karijera pisca.
Godine 1897. seli u Berlin u kojemu ostaje do 1917. godine. Potom se ponovno vraća u Hambrug gdje umire 1920. godine u dobi od 65 godina. Nakon njegove smrti, njegove knjige uglavnom padaju u zaborav, tako da je Pajeken danas skoro nepoznat kao pisac dječjih knjiga.
U svojim brojnim knjigama za djecu obradio je svoja vlastita pustolovna iskustva u Americi kojima je pokušavao revidirati prevladavajuće romantične predodžbe. Uz to, okrenuo se i drugim kulturnim krugovima. Njegove knjige pokazale su se omiljenim štivom za djecu i brzo su mu donijele popularnost, tako da je u brzom nizu jedna knjiga slijedila drugu.
Uz svoja vlastita djela, pisao je i obrade knjiga za djecu Gabriela Ferrya “Šumski trkač”, Thomasa Mayne Reida “Lovac na skalpove”, Campesovog Robinzona Crusoea i drugih autora.

 

1 na zalihi