IVICA KUDELIĆ / Povratak iz sjene

7,00
(52,74 KN)

  • poezija
  • ISBN 978-953-8333-07-1
  • str 82
  • 21 cm
  • novo
  • izdavač Diligo liber

PREDGOVOR UREDNICE

 

Čitajući ovu zbirku „Povratak iz sjene“ ostajem zapanjena, jer slobodno mogu tvrditi da još nisam uređivala poeziju ovakve vrste. Zbirka sadrži 67 pjesama, uglavnom su lirske, s istančanim osjećajem za svijet oko sebe i u sebi. Autor izražava emocije na jedan poseban način, dajući posebnu notu proživljenim emocijama i borbi samoga sebe, ili bolje reći sa samim sobom.

Lirsko pjesništvo najsažetiji je oblik umjetnosti riječi. Lirske pjesme po pravilu su zgusnute, sažete, u malo riječi puno toga kažu, potiču nas na razmišljanje i pobuđuju naše osjećaje. U ovoj zbirci je posebno naglašena nota borbe u kojoj autor na kraju izlazi iz ponora u kojem se nalazi.

Ova zbirka će zasigurno probuditi razne emocije kod čitatelja a sve je to iskaz bogatoga emocionalnog (osjećajnog), psihičkog (duševnog) i intelektualnog pjesnikova života. Zbirka sadrži antiratne, misaone, borbene, čak i rekla bih, intimne pjesme, jer autor iznosi sve svoje skrivene emocije koje krije u sebi i s kojima se svakodnevno bori.

Pjesme nisu vezane rimom niti se autor time posebno zamarao. Opisane su njegove misli na jedan poseban način, dajući važnosti na psihičkom stanju i osobnom iskustvu.

Autor u ovoj zbirci opisuje sva svoja stanja u kojima se nalazio i zbog tih opisanih emocija, ova zbirka ima posebnu važnost. Da ne poznajem autora ove zbirke, pomislila bih da je ovo pisao netko tko zaista prolazi teško stanje uma. Ali, poznavajući autora i sve njegove mane, tvrdim kako autor u ovoj zbirci iznosi sve svoje emocije s kojima se bori na najbolji mogući način dajući sve od sebe kako bi ostao na ovom rubu po kojem hoda i konačno ugledao svjetlo za kojim toliko žudi.

Držat ću se za posljednje zrno svjetla

sve dok postoji netko

za koga vrijedi živjeti.“

 

Znam da je dao sve od sebe kako bi opisao i izrazio svu tugu koju prolazi, a koja mu unatoč svemu, ipak daje snagu nastaviti dalje. A to mogu samo hrabri ljudi.

Pjesnik je u ovoj zbirci dao i nadu svima nama koji hodamo po rubu, kako postoji to svjetlo na kraju tunela i kako uvijek sve bude upravo onako kako sami želimo. Hoćemo li pasti u taj ponor, ili ćemo se izvući ka svjetlu ovisi samo o nama.

A pjesnik je želio najbolje za sebe i pobjedu nad svim svojim strahovima. Daje nam nadu da nije sve tako crno, da može i bolje od ovoga što nas trenutno tišti, jer što drugo imamo ako ne vjerujemo da sami možemo pobijediti te demone u sebi koji nas svakodnevno umaraju, muče nas i pod jednu ruku, plaše. A vjerujem da ih svi imamo. Samo neki od nas ne znaju se nositi s njima ili ih vješto skrivamo ne pokazajući ih pred drugima.

Vjerujem da će ova zbirka u vama probuditi drugačije emocije od onih na koje ste navikli i znam da će svatko tko ju pročita poželjeti također ugledati svjetlo koje svakoga od nas čeka, ono svjetlo na kraju tunela.

„Naučio sam da hrabrost nije odsustvo straha, nego da je to pobjeda nad njim. Hrabar čovjek nije onaj koji se ne osjeća uplašeno, nego onaj koji nadvlada taj strah.“

Nelson Mandela  

 

urednica zbirke, spisateljica i pjesnikinja

Kristina Koren Kudelić

 

2 na zalihi

Kategorija: