Akcija!

KRVAVE SUZE / poezijom protiv rata 2022 / zbirka poezije

Original price was: 7,96€.Current price is: 5,00€.

  • ISBN 978-953-8333-57-6
  • izdavač Diligo liber
  • poezijom protiv rata 2022 (zaštićen projekt, nastao 23.03.2022.), poezija raznih autora
  • meki uvez
  • A5 format, 21 cm
  • 95 str

 

Tko je pokosio vjetar?

 

Kao Kain i Abel,

stalno se ponavlja,

brat ubija brata,

čovjek čovjeka.

 

Od antike kroz nuklearno doba, pjesnici reagiraju na ljudske sukobe. Posebno pjesnici. Tako ih nalazimo u Prvom i Drugom svjetskom ratu mnoge koji su pisali još u rovovima i ginuli na bojištu.

Ovi pjesnici koje nalazimo u ovoj zbirci, a ukupno ih je 36, računajući i nas dvoje iz izdavaštva, su sigurno pjesnici svjedoci, pa s pravom njihovu poezijom nazivam poezijom svjedoka.

Ovaj smo projekt pokrenuli jutro nakon napada na Ukrajinu, 24.02.2022. Datum koji ćemo zasigurno svi dugo pamtiti.

Podigli smo glas, apelirali poezijom protiv rata, nadajući se da ćemo promijeniti svijest okoline, svjesni da ne možemo mijenjati svijet. O svijetu ipak odlučuju drugi moćnici. Ali tko kaže da poezija jednog pjesnika ne može biti isto toliko moćna?

U ovoj zbirci nalazi se preko 70 pjesama posvećene ratu i ratnim zbivanjima. Ratne pjesme hvataju najtamnije trenutke u ljudskoj povijesti. Od drevnih tekstova do suvremenih slobodnih stihova, ratna poezija istražuje niz iskustava, slavi pobjede, poštuje pale, poštuje gubitke žalosti, prijavi zločine i pobuni se protiv onih koji zatvaraju oči.

U ovoj zbirci pjesnici su se pobunili protiv svih koji su oči zatvorili, prortiv svih moćnika, protiv svih onih koji podupiru ratna stradanja, uništavanja, i sve druge strahote koje donosi rat.

 

Ovdje navedene ratne pjesme uključuju poznate, iznenađujuće i uznemirujuće. Ove će pjesme biti zapamćene zbog njihovog lirskog izražavanja, emocija, njihovih uvida, njihove moći nadahnuća i njihove uloge koja poznaje povijesne događaje.

 

Negativne emocije proizlaze iz obuhvatnog ratnog uništenja. U iskustvima rat se pojavljuje kao destruktivni i dezintegrativni događaj s teškim posljedicama na pojedinca i njegov socijalni okoliš. U tom značenju rat uzrokuje dramatične promjene u životu, te se pojavljuje kao mehanizam izolacije i isključivanja. Rat ima i integrativno značenje kao motiv za solidarnost i suradnju na pružanju pomoći. Ovdje su pjesnici kriknuli NE RATU i na tome im veliko hvala.

 

Pjesnici u ratu imaju široki spektar uloga i aktivnosti. U socijalnom i individualnom kaosu rata pokušavaju povratiti ravnotežu i rekonstruirati živote. Pokušavaju ostati slobodni od svega, živjeti u miru i skladu.

Jer onaj tko sije vjetar, sakriva sunce, osvaja tuđe, što li je?

I uvijek pjesnik svojom poezijom otvara vrata svima koji su spremni mijenjati svijest, zapamtite ih – jer ovi pjesnici to čine!

 

U tišini jecaji,

krvave suze,

nečije tuge.

 

Kristina Koren Kudelić

urednica i autorica

1 na zalihi