Akcija!

PJESNICIMA KOJI SU ČUĐENJE U SVIJETU post mortem 2 / zbirka poezije

7,00
(52,74 KN)

  • ISBN: 978-953-8333-37-8
  • stanje novo
  • izdavač Diligo liber
  • meki uvez
  • 21 cm, A5 format

 

PREDGOVOR na zbirku „Pjesnicima koji su čuđenje u svijetu“

 

Pjesnici su čuđenje u svijetu“, stih je Antuna Branka Šimića koji je slikovito i u jednom stihu opisao sve pjesnike ovog svijeta. Oni koji su preminuli, posebno ostaju u našim srcima i čuđenje s kojim mi nastavljamo živjeti. Stoga nije ni slučajan naslov ove zbirke. Naravno, svaki od njih već je utabao put, ostavio nama tragove i najljepše stihove u naslijeđe koje će generacije nakon nas nastaviti pratiti.

U ovoj su zbirci pjesnici ponovno odali počast svima onima koje smo poznavali, uz koje smo odrasli, od kojih smo učili, koji su nam bili prijatelji. I svaki od njih je poseban za nas, nadasve upravo onaj koji nas je napustio iznenada, ni ne sluteći da će možda baš ona pjesma koju je netom prije objavio/la na društvenim mrežama, biti posljednja.

Moram se posebno zahvaliti svima vama koji ovaj projekt podupirete, koji ste svjesni značenja ovog projekta, jer nešto ostaje generacijama iza nas. Ali ne samo to – ostaje živo sjećanje na one kojih više nema! A to je najvažnije, pokazujemo koliko nam je stalo, koliko su nam značili, koliko smo naučili od njih, … a ja jesam. No moram napisati da sam u ovoj zbirci koja je druga po redu, očekivala više onih pjesnika koji su ove spomenute poznavali.

Toliko je pjesnika kojem nitko nije posvetio ni jedan stih, kojih se nitko nije sjetio: Ivica Ušljebrka, Novica Jović, Mirjana Bobanac, Nataša Cipol, Suzana Opraus, Maja Perfiljeva, Milena Benini, Ljiljana Zbunić Zeko, Violeta Sekovska, Zvonko Penović,… još su mnoga imena ostala netaknuta, neopjevana, nedirnuta… priznajem, paenitet.

A koliko će ih još otići?!

No, sljedeće godine ponovit ćemo u isto vrijeme, pa tko zna, možda se ostali pjesnici osvrnu na njih.

Nisam željela posebno izdvajati ni jedan stih, jer svaki ovaj stih je stih posvećen upravo njima, poseban, samim time jedinstven i unikatan. Svatko od zastupljenih autora iznio je svoje emocije, toliko autentično i bezvremensko što će uvijek ostati hvale vrijedno.

 

Osim neosporne pjesničke veličine ovih pjesnika, oko njih će uvijek vladati neka mističnost, bezvremenska privlačnost, kojoj ćemo sami svjedočiti spominjanjem njihova lika i djela. Nikada nećemo saznati koje bi visine dosegnuo svaki spomenuti pjesnik da smrt nije prekinula njihovo stvaranje, jer ona uvijek ima neke nepredvidive planove. Ipak, njihovi stihovi imaju neprolaznu vrijednost.

Ono što ostaje, je upravo sjećanje na njih, a sve dok ih se sjećamo, spominjemo ih, posvećujemo stihove, pamtit ćemo ih i živjet će vječno.

Pa neka žive!

 

Kristina Koren Kudelić

8 na zalihi