Akcija!

RADOST DJEČJE DUŠE / poezija za djecu / više autora

Original price was: 7,96€.Current price is: 5,00€.

  • ISBN: 978-953-8333-75-0
  • stanje: novo
  • izdavač Diligo liber
  • poezija za djecu
  • meki uvez
  • 112 str

RIJEČ UREDNICE

 

Uvijek nekako s poezijom za djecu zaokružimo brojku, tako je ova zajednička međunarodna zbirka trideseta po redu u našem izdanju.

U ovoj su zbrci autori iz Bosne i Hercegovine, Austrije, Njemačke, Velike Britanije i Hrvatske. Po treći puta po redu, uvijek se iznenadimo na odaziv pjesnika koji ostavljaju svoj trag generacijama iza nas, jer ono što pišemo djeci, uvijek ostaje djeci, baš svakoj. Jer djeca će se uvijek rađati.

Djeca su uvijek najvjerniji čitatelji, slušači, pa smo tako i mi sami pokrenuli jedan projekt, no o njemu ćemo neki drugi puta. Vjerujem da će se održavati dugo, jako dugo jer upravo je on potreban – djeci.

Dječja poezija uvijek je svestrana, zanimljiva, osebujna. No, iznenađuje činjenica da je danas poezija inače slabo/loše zastupljena, posebno poezija za djecu. Stoga kada se knjižnice pune dječjim smijehom, čitaju i pišu, sigurni smo da poezija živi.

Mnogo je pjesnika koji pišu poeziju za djecu, a tako malo o njima djeca znaju. Osobno, i danas pamtim neke od tih pjesama koje su obilježile moje djetinjstvo. A ima i novih autora koji pišu odličnu poeziju za djecu. Djeci je rima jako važna. Jedan od najvažnijih aspekata zvučnosti pjesme. Ona prirodna i lako pamtljiva. Djeca vole rimu jer pojačava ritam. A ritam je dio naše svakodnevice i svuda je oko nas.

Djeca su po prirodi ritmična, a poezija ispunjava njihov osjećaj za ritam. Vole i zvučnost jezika i uživaju u raznim kombinacijama riječi. Istraživanja su pokazala da djeca koja su češće izložena pjesmama i rimi  imaju bolje govorno-jezične sposobnosti, bogatiji vokabular te su polaskom u školu uspješniji u vještinama čitanja i pisanja.

Zato nikad nije prerano za poeziju.

Kristina Koren Kudelić

1 na zalihi