Akcija!

LJETNI VERSI četiri godišnja doba / zajednička međunarodna zbirka

Original price was: 6,64€.Current price is: 4,00€.

  • ISBN: 978-953-8333-78-1
  • meki uvez
  • izdavač Diligo liber
  • novo
  • poezija
  • naslov: četiri godišnja doba
  • 82 str
  • 21 cm

 

Predgovor urednice

 

Još jedna zbirka Ljetni versi je ovdje, spremna za prebiranje među prstima i uživanje na plaži, koja će opet zagolicati misli i probuditi najdublje osjećaje skrivene u nama.

Ovim projektom smo posebno ponosni, i s razlogom smo ga nazvali „četiri godišnja doba“, jer svako doba donosi nešto posebno. Svako godišnje doba zaslužuje biti opjevano u stihovima.

Ljeto je vrhunac naših osjećaja i bivanja, u kojem do izražaja dolazi naša zrelost, razmišljanje i spremnost prepuštanja novom rađanju i stvaranju. Ljeto je vrhunac nas samih kada nam čitavo biće gori od svega što smo naučili, prošli, upamtili kroz ostala godišnja doba, jer čovjek je kao i stablo: pamti, stvara, opada, odmara, raste i ponovo lista. Stoga je ljeto vrhunac našeg listanja. Tada su nam grane najraskošnije, najzelenije, najblistavije. Baš kao i stablu.

Ljeto nas potiče da izvučemo biser iz sebe, popunjavajući praznine koja nedostaje u sjećanjima. Ljeto je jedinstveni skup senzacija i osjećaja.

Postoji samo jedno godišnje doba: ljeto. Tako lijepa da je ostali zaobilaze. Jesen se toga sjeća, zima zaziva, proljeće zavidi i djetinjasto pokušava pokvariti. – Ennio Flaviano

Najplodnije doba godine je, bez pretjerivanja, ljeto. Ljeti sva priroda živi i diše punim plućima. I ljudi također. Nitko ne hibernira, nitko nema znak depresije, svi žive svijetlim i sadržajnim životom. Ljeto je najpopularnija sezona za većinu ljudi. Ljeto znači praznici, sunce, vrućina, noći na otvorenom, mir, zvuk ptica, osjet vjetra u sparnu noć, sumrak koji gori od sunčevih zraka, ljeto znače novi sastanci ili nove ljubavi. Stoga ne treba čuditi da je ovo doba godine nadahnulo mnoge sjajne autore koji su na tu temu napisali neke od svojih stihova posvećene ljetu.

Da se nikada ne vrati,

da me nikada ne ljubi,

da me ovoga ljeta

sasvim zaboravi…

 

Evica Kraljić

 

U ovoj zbirci uživat ćete među tridesetak autora s ukupno šezdeset pjesama posvećene ljetu. Stoga, uzmite dah i zaronite duboko u najljepše stihove ispisane upravo – ljetu.

 

Da mi je još jednom

zaploviti morem zlata,

dok me nježno grle,

tvoje ruke oko vrata.

Ivana Nemet

 

 

Kristina Koren Kudelić

urednica zbirke

2 na zalihi