Akcija!

MLADEN GENZ / Stepinac – zatvorski dosje

Original price was: 6,00€.Current price is: 5,00€.

AUTOR Mladen Genc
GODINA IZDANJA 2005
IZDAVAČ Mini-print-logo
UVEZ meki
BROJ STRANICA  237

KARDINAL ALOJZIJE STEPINAC
Rođen: 8. svibnja 1898. u Brezarićima kraj Krašića
Umro: 10. veljače 1960. u Krašiću

U Brezarićima kraj Krašića, nedaleko od Jastrebarskog, rođen je 8. svibnja 1898. Alojzije Stepinac, višegodišnji zagrebački nadbiskup, kardinal i općepriznati zaslužni pastir hrvatskog naroda.
Stepinac kao najviši hrvatski katolički velikodostojnik uvijek je dostojno i neodstupno branio prava hrvatskog naroda na slobodu i samostalnu državu. U slučaju NDH on se nikad nije izjednačio s ustaškim režimom, već mu se, naprotiv, stalno suprotstavljao.
U vihoru Drugog svjetskog rata bio je jedan od rijetkih, ako ne i jedini, crkveni prelat u Europi, koji je oštro, mnogo puta i javno reagirao na fašističko bezumlje.
Dolaskom komunizma nije odstupio od svojih načela. Ponovno se usprotivio neopravdanim egzekucijama i tražio milosrđe, zagovarao slobodni razvitak vjere i poštivanja neotuđivih prava čovjeka. Tada je to ocijenjeno kao protunarodno djelovanje, pa je 1946. iskonstruirano suđenje, nalik staljinističkim procesima. Komunistička vlast označila ga je ustašom, proglasila ratnim zločincem, a suđenje je završilo presudom na 16 godina tamnice. Komunistička vlast morala je ipak dopustiti da se Stepinac sahrani u Katedrali, posljednjem počivalištu zagrebačkih biskupa.

Nema na zalihi