TIBOR DERY / Gospodin g.a. u gradu x

40,00 kn

Format: 21×14 cm
Broj stranica: 486
Uvez: meki
Godina izdanja: 1967

Tibor Déry (18. listopada 1894. u Budimpešti – 18. kolovoza 1977. u Budimpešti) bio je mađarski književnik i pjesnik. Pisao je i pod imenima Tibor Dániel i Pál Verdes. György Lukács pohvalio je Deryja kao “najvećeg slikara ljudskih bića našeg vremena”.

Tibor Dery znatan dio svog života provodi po zatvorima i u emigraciji. U progonstvu, u koje odlazi poslije komune 1919, živi neko vrijeme i u Dalmaciji. Prvim novelama i ekspresionističkim stihovima javlja se poslije Prvog svjetskog rata, a svoje prvo značajno djelo Nedovršena rečenica, snažnu sliku komunističkog pokreta i građanskih intelektualnih krugova između dva svjetska rata, objavljuje tridesetih godina.
Po povratku u domovinu, poslije oslobođenja; stvara punim poletom. Pripovijetka Podzemne igre je veličanstveni dokumenta o opsadi Budimpešte, odnosno o iskrenom otkrivanju karaktera pod izvanrednim prilikama.

Uskoro se pojavljuje i njegov drugi veliki roman Odgovor u kojem, kroz sudbinu slavnog naučnika, slika Mađarsku između dva svjetska rata.
Dery se sve manje slaže sa Rakošijevim režimom i početkom pedesetih godina gotovo ne piše, no zato u pokretu, nastalom u krugu Petöfi (Petefi), koji igra znatnu ulogu u kritici Rakošijeve birokratske diktature. U tom periodu piše svoje malo remek-delo Niki, u kome prikazuje nečovječan, pseudorevolucionaran, na strahu i sili zasnovan režim koji je neminovno morao dovesti do događaja 1956. godine. Uz Nedovršenu rečenicu ovaj mali roman je Derijev najveći međunarodni uspjeh.

1 na zalihi

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “TIBOR DERY / Gospodin g.a. u gradu x”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *