Objavljeno

Gabrijel Barišić

GABRIJEL BARIŠIĆ rođen je 4. svibnja 1975. godine u Slavonskom Brodu gdje završava osnovnu i srednju Industrijsko-obrtničku školu. Diplomirao je biologiju i kemiju na Pedagoškom fakultetu u Osijeku 1999. godine.

Počinje pisati poeziju kao srednjoškolac, a tada je bio član Književno-likovne udruge Berislavić gdje brusi javno čitanje svoje poezije. KLD Berislavić 1999. godine objavljuje zajedničku zbirku poezije kojoj su dali naslov po Barišićevim stihovima Idemo ukrasti oružje, draga.

Učlanjuje se u Književnu udrugu Brod koja 2005. godine objavljuje skupnu zbirku Odmor u vrtu divljeg jorgovana u kojoj su zastupljene i njegove pjesme. Udruga mu 2006. godine objavljuje prvu samostalnu knjigu poezije Prvi glas naše nove opsjene koju je recenzirala Božica Jelušić. Rukopis buduće knjige Nadomjestak za nevinost je 2009.  godine pohvaljen na natječaju Jutra poezije Ružica Orešković. Zbirku 2011. godine objavljuje Matica hrvatska, ogranak Slavonski Brod. Urednik je knjige Antun Bartek, a recenzentica Maja Gjerek.

Pobjeđuje na natječaju Hrvatskog sabora kulture za književnost zavičajnih pisaca u konkurenciji za poeziju na hrvatskom književnom standardu 2012. godine te osvaja plaketu Mihovil Pavlek Miškina. Nagradu mu je dodijelio žiri u sastavu Enes Kišević, Božica Jelušić i Mirko Kovačević.

Na natječaju izdavačke kuće Diligo liber 2021. godine osvojio je prvo mjesto za financiranje zbirke „Hermesov trik“.

OBJABLJENA DJELA:

  1. Hermesov trik, 2022. godina