Objavljeno

Marica Balen

Marica Balen rođena je 1950. godine u Bereku gdje završava osnovnu školu. Još kao djevojčica znala je da želi biti učiteljica, pa nakon završene gimnazije u Bjelovaru, upisuje razrednu nastavu na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu. Od gimnazijskih dana bavi se pisanjem, a pjesme objavljuje u Bjelovarskom listu. Nakon završene Pedagoške akademije, prvo radno mjesto pronalazi u Samarici, zatim u Petričkoj, a nakon toga se zapošljava u Osnovnoj školi Garešnica – u njezinu područnom odjelu u Garešničkom Brestovcu kojemu je i voditeljica sve do mirovine. U punom smislu riječi, učiteljski rad za nju je životni poziv. Posvećena djeci, provodila je mnoge edukativne i kreativne radionice. Njezina skupina mladih ekologa, imala je tjednu radijsku emisiju na garešničkom Krugovalu.

Uz pedagoški rad, često piše za djecu i za potrebe izvannastavnih aktivnosti – pjesme, prozu, dramske igre.

Aktivna je i u zajednici. Bila je predsjednica Mjesnog odbora Garešničkog Brestovca, a od 2005. do 2009. godine, uz stalan posao učiteljice, volonterski je obnašala dužnost zamjenice garešničkog gradonačelnika.

Dobitnica je nekoliko priznanja među kojima Svečane povelje Grada Garešnica za naročite uspjehe postignute u radu s djecom i u radu Mjesnog odbora Garešnički Brestovac, te Priznanja Osnovne škole Garešnica za unapređivanje odgojno-obrazovnog rada u Područnoj školi Garešnički Brestovac.

Odlaskom u mirovinu, intenzivnije se posvećuje hobijima – pisanju, cvijeću te još jednoj velikoj strasti – fotografiji. Fotografije objavljuje na društvenim mrežama, izložbama u Gradskoj knjižnici u Garešnici, u udruzi umirovljenika.

Otkako je postala baka, dobiva novo poetsko nadahnuće, pa intenzivnije piše za djecu, posebno svoje unučiće. I upravo u umirovljeničkim danima objavljuje svoju prvu zbirku pjesma za djecu „Kakva rebra ima zebra“. Pjesme i prozu objavljuje i u nekoliko izdanja međunarodnih zbirki  Facebook grupe „Pisci i književnost“, a posljednju godinu i u 10-ak izdanja međunarodnih zbirki Diligo libera.

OBJAVLJENA DJELA:

  1. To je moj svijet, 2022. godina
  2. Perom duše pišem život, 2023. godina