Objavljeno

Irena Matijević

Irena Matijević rođena je 05. 11. 1961. godine u Splitu kao drugo dijete u obitelji s troje djece. Otac poljoprivrednik i majka domaćica teško su živjeli na škrtoj i kamenitoj otočkoj zemlji. Ipak su se trudili da djeci ništa ne nedostaje. Osnovnu školu do 4. razreda pohađala je u rodnom Gdinju na otoku Hvaru, a od 5. – 8. razreda u susjednoj Područnoj školi u Bogomolju. Srednju školu tzv. Šuvaricu završila je prva dva razreda u Jelsi, a potom se opredijelila za Turističkog tehničara – recepcionera, te dvije godine usmjerenog obrazovanja završila u Splitu s odličnim uspjehom. 

Želja za nastavkom školovanja nije bila moguća zbog financijskog stanja u obitelji. Živi u gradu Hvaru od 1980. godine. Udana je, majka dvije kćeri i baka jednom divnom dječaku. Radila je u struci neko vrijeme, potom u Uredu državne uprave, a mirovinu dočekala na mjestu prodavača u Tisku. Sve njene pjesme nastale su kao odraz određenih okolnosti kroz život. U pjesmama u dijalektu (čakavica) najviše piše o svom rodnom Gdinju koji se polako gasi, od nekadašnjih 800 stanovnika sad ih je jedva 80 i to uglavnom ljudi iznad 70 godina života. Kroz pjesme o ocu i majci piše o svim mještanima Gdinja koji dijele istu sudbinu. Odlazak mladih za boljim životom i gašenje sve više ognjišta.

Pjesme pisane književnim jezikom su također odraz nekih sretnih ali i nesretnih okolnosti koje je proživjela ili još proživljava.

Ovo je autoričin prvijenac, zbirka pjesama na čakavici i standardnom hrvatskom jeziku “Ruka” u izdanju Diligo-libera. Pjesme je objavljivala na svojoj Fb stranici, a one u dijalektu u časopisu za književnost ”Kvaka”.

OBJAVLJENA DJELA:

  1. Ruka, zbirka poezije, 2023.