Objavljeno

Nevenka Kovačević

Nevenka Kovačević (djevojačko Granić) rođena u Vitini Zapadna Hercegovina. Završila je srednju upravnu školu u Mostaru.

Pjesnikinjom postaje stjecajem okolnosti. Zbog teških životnih prilika, 1968. napušta rodni kraj i odlazi u Jelsu na otoku Hvaru. 1977 godine seli u Split i zapošljava u “Kombinat Jugoplastika” gdje radi godinu dana kao statističar. 1978. godine zapošljava se u “Hrvatskom zavodu za zapošljavanje” u Splitu na info pultu gdje radi do danas. Živi u Podstrani u blizini Splita. Radove objavljuje u regionalnom časopisu Podstranska revija (Podstrana) od 2003. godine do danas te u vjerskom časopisu Radobilja (Katuni-Kreševo) 2002, 2003, 2004, 2005, 2006 i 2009 godine.

S pjesmom: U tišini noći je postigla dobar uspjeh na natječaju “Erato” 2004. godine, te joj je pjesma uvrštena u zajedničku monografiju “Erato” u nakladi “Međunarodnog instituta za književnost” Zagreb. Također je dobila pismeno priznanje od „Hrvatskog Sabora Kulture“ iz Zagreba za pjesmu Mati 2014. godine. 2013 i 2015 godine je sudjelovala na književnoj manifestaciji „Dobro jutro more“ u Gornjoj Podstrani. Također je sudjelovala na književnim susretima Podstranskog ljeta „Ča pod Perunom“ u Podstrani. 

Također je sudjelovala u više navrata na Večerima domoljubne poezije u sklopu Dugoratskog ljeta pod pokroviteljstvom „Udruge Jesenice,“ te na „Pjesničkoj manifestaciji promicanja domoljubnog stiha“ pod pokroviteljstvom „Udruge veterana 4. Gardijske brigade“ Split, te na „Humskim danima poezije“ pod pokroviteljstvom „Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne“ Mostar, te na književnoj manifestaciji „lipanjske zore“ u Čeljevu BiH-a 2015, godine. Također na književnoj manifestaciji “Vidoška pjesnička noć“ u Radimlji BiH-a pod pokroviteljstvom „Ogranka matice hrvatske“ Stolac.

Redoviti je član „Ogranka Matice hrvatske Podstrana“, „Udruge Lanterna Providenca“ iz Biograda n/m, „Hrvatskog književnog društva“ u Rijeci, „Hrvatskog Sabora kulture“ iz Zagreba,“Kultura Snova“ iz Zagreba, „Ogranak kulturni krug“ Split te „Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne“ iz Mostara.

Do sada je objavila sedam samostalnih zbirki pjesama i to: “Puštam misli u rascvalu tišinu“ 2005. godine u nakladi Ogranka Matice hrvatske Podstrana, U uhu mi šumi tvoje ime“  2008. godine u nakladi Ogranka Matice hrvatske Podstrana, Duša mi se razlistava“ u nakladi Ogranka Matice hrvatske Podstrana, S tlapnjom mojih predaka“ također u nakladi Ogranka Matice hrvatske Podstrana, Pod zastorom snova“ 2013. godine u nakladi UG Hrast iz Gunje „U impulsima srca“ u nakladi “Kultura Snova” iz Zagreba i “Izabrane pjesme” u nakladi Ogranka Matice hrvatske Podstrana, te devet zajedničkih zbirki pjesama.

Snimila je radio dramu Neš ti meni-prvi čin „Štirka“ na radio Splitu 2015. godine. Sve zbirke publicirane su u tisku i na radiju. Katalogizirane u publikacijama sveučilišnih knjižnica u Splitu, Zagrebu i Osijeku.

Na natječaju izdavačke kuće Diligo libera stručni žiri njenu zbirku ocjenjuje pozitivno te osvaja treće mjesto za sufinanciranje zbirke “U trošnom krvotoku zavičaja”.

OBJAVLJENA DJELA:

  1. U trošnom krvotoku zavičaja