Akcija!

KRISTINA KOREN KUDELIĆ / Žena od soli

Original price was: 6,00€.Current price is: 5,00€.

RECENZIJA, Kada žena od soli proslavi ljubav

 

Pisati recenzije za nekog koga ne poznajete je teško, a pogotovo za nekog s kim provodite dosta vremena. S kim liježete, budite se, jedete, živite. Znate mu sve mane, vrline, one dane u mjesecu, i prepoznajete svakodnevno raspoloženje čim vas pogleda u oči.

Kristina je žena koju sam upoznao, usudio bih se reći, sasvim slučajno, prilikom jednog snimanja koje je sada za ovu zbirku nevažno, i ni trenutka nisam požalio. Upoznao sam njenu dubinu, njeno razmišljanje, stavove, ozbiljnost pristupanja situaciji, i sve mi se svidjelo. Stoga će mi biti teško donijeti sud o ovoj njenoj zbirci, koja je posebna po mnogočemu, a i dajem si za pravo pohvaliti, kako je petnaesta po redu. Petnaesta! Pa ta žena piše o svačemu: od poezije, dječjih pjesmica do romana! Itekako sam ponosan na nju.

U ovoj zbirci su pjesme, pisane nekim redom ali i kronološki poredane, pisane 2019. godine. Iako je zbirka trebala biti objavljena još sredinom prošle godine, zbog tehničkih poteškoća izlazi sada. (Ne zaboravimo ni covid!) Ali vjerujem da za sve postoji pravo vrijeme i pravi trenutak, pa tako i za ovu zbirku. I očito je njeno pravo vrijeme upravo sada.

Kristina voli rimu. I to se svakako osjeti u svakoj njenoj pjesmi. Iako neprimjetno, ona ju tako spretno umetne u stih dajući svakoj pjesmi posebnu liričnost. Iako u nekim pjesmama osjeti se dašak amfibolije, svaka od pjesama prenese upravo ono što je htjela reći. Ona tako zrelo koristi metaforu i epitete koje sastavlja u bisere  s kojima običnu riječ pretvara u misao. Misao o kojoj možete danima razmišljati.

Baš kao u ovom stihu kojeg sam slučajnim odabirom izdvojio, u kojem opisuje, pitajući se postoji li mjesto bez licemjerja, jer budimo iskreni, takvo mjesto ne postoji, a licemjera je svuda:

Reci mi…

Da barem ostavim trag

u ovom svijetu punom licemjerja

u kofer strpam sve svoje želje

i ponesem jastuk od suhog perja

 

Reci mi…

Postoji li?

 

Kristina sanja o mjestu u kojem ih nema, nada se nekom boljem svijetu u kojem je sve ružičasto, baš kao i njena duša. Da, njena duša je čista, puna nadanja i vjere u bolje sutra. Naivna, ne vjeruje u ljudsku zlobu, a toliko je ima oko nas.

Znam da sve što radi, radi s ljubavlju i s dušom. I ma koliko god se ona nekima činila umišljena ili bahata, ona je jedna posve drugačija osoba koja je izgradila svoj karakter kroz sve spone života koje je prošla. Toliko empatije u jednoj osobi nisam našao ni na njih sto.

Kristina je prošla, smijem napisati pakao, nailazila je na nerazumijevanje, i znam (vjerujte mi, znam) koliko joj pisanje znači i koliko ju smatra svojim dahom koji diše. Ona udiše poeziju, živi ju. Uz nju sam i ja postao bolji čovjek, naravno zahvaljujući njoj. Postao sam pjesnik!

I što napisati na kraju? Može li jedna žena od soli voljeti? Može. Može li jedna žena od soli i sama postati ljubav? Može.

Počastit ću vas još jednim stihom iz zbirke za kraj ovog osvrta, a vi sami procijenite koliko stihovi mogu biti zreli, jer ova zbirka nije za svakoga. Već samo za one hrabre žene, ostavljene, polomljene, skrhane, koje su se same digle iz pepela kao Fenix i krenule dalje, same i jake. Jer i njena je poezija takva, hrabra. A svim drugim ženama (i muškarcima) koji će čitati ovu zbirku, preporučujem od srca, osim što ćete možda koristiti maramice, shvatit ćete koliko jedna žena ima snage u sebi, sposobna pomaknuti planine. Da, to je Kristina.

I ponosan sam što ju poznajem, sretan što sam baš ja dio njenog života.

 

Dogodila se ljubav za koju nismo znali

i opet će jutro otvoriti zjenice svoje

obojit ću svaku sjetu harmonijama života

i maštati, i sanjati, i voljeti u dvoje

 

 

Ivica Kudelić

 

  • A5 format / 21 cm
  • meki uvez
  • stanje: novo
  • 94 str
  • izdanje: Diligo liber

3 na zalihi